6 pomysłów na przekąski na grilla

Lato weszło pełną parą, a co to oznacza? Wakacje, urlop i…. GRILL.  O dziwo grill kojarzy się większosci z daniami cięzkimi i niezbyt zdrowymi, co poniekąd się z tym zgadzam. Grillowanie za pomocą dymu i ognia nie należy do zdrowych obróbek termicznych. Pewnie nie raz już słyszałeś o związkach rakotwórczych, które wtedy się wydzielają, już nie mówiąc, że takie potrawy, głównie mięsne są po prostu ciężkostrawne.

To oznacza, że trzeba zrezygnować z grilla i obejść się smakiem?

Oczywiście, że nie! Można zastosować wiele zabiegów, które pomogą Ci sprawić, że nie skończysz z niestrawnością po grillu, jak i po prostu z tym nie przesadzać ☺ Jak wiadomo, tylko dawka czyni truciznę!

  1. Jeżeli masz możliwość wybierz grill elektryczny i smaż bez dodatku tłuszczu.
  2. Jeśli już decydujesz się na mięso z grilla, wybieraj bardziej drób, lub chudsze części czerwonego mięsa. Masz ochotę na karkóweczkę? Okej, nie ma problemu, ale postaraj się zjeść mniejszą porcje i nie stawiać na tego rodzaju mięsa zbyt często.
  3. Postaw na lekkie dodatki do mięsa! Jako, że tak obrobione mięso może siąść na żołądek to postaw na lekkie przekąski, które prezentuje poniżej!
  4. Zamień gazowane, słodkie napoje na smakową wodę czy domową lemoniadę! 
  5. Uważaj z alkoholem! Ja wiem, piwko do grilla tak idealnie pasuje! Okej, ale wybierz jedno nie 3 😉 I uważaj na alkoholowe drinki, są zdradzieckie: łatwo wchodzą, zwiększają apetyt i potrafią być kaloryczne!
  6. Ruszaj się! Grill nie musi być wcale spędzony na siedząco, może być aktywny! Jeśli spędzasz go z dziećmi, to się z nimi pobaw! Staraj się dużo chodzić, stać lub wykonywać inny ruch ☺ Wbrew pozorom aktywność fizyczna usprawnia nasze trawienie 🙂
  7. A jeśli już dopadnie Cię niestrawność, nie przechodź na detoksy, a zainwestuj w naturalne zioła, herbatki, które wesprą Cię w trawieniu

Łap 5 pomysłów na przekąski grillowe!

LEMONIADA ARBUZOWA (składniki na 1,5 l naczynie – 6 szklanek 250ml)

  •  1 kg miąższu arbuza (ok. połowa dużego arbuza)
  • 2 garści mięty (można pominąć, ale z miętą jest lepszy smak)
  • 500 ml wody niegazowanej
  • limonka
  • 0,5 cytryny
  • kostki lodu

Z limonki i cytryny wyciśnij sok. Wszystkie składniki, oprócz kostek lodu, zblenduj. Podawaj z kostkami lodu. Najlepiej, aby arbuz był słodki.

Wartość odżywcza jednej szklanki lemoniady to tylko 56 kcal! A jest przepyszna!

Sałatka z rukolą, serem feta i arbuzem (składniki na porcje)

  •  175 g arbuza
  •  30 g sera feta
  •  20 g rukoli (garść)
  •  5 g oliwy (łyżeczka)
  • 4 g miodu (0,5 łyżeczki)
  • łyżeczka cytryny
  • pieprz

Arbuza pokrój w kostkę, ser feta rozdrobnij. Do miski dodaj porozrywaną rukolę, do niej arbuza i fetę, wymieszaj. Oliwę połącz z cytryną, miodem i pieprzem – dodaj do sałatki. I gotowe!

Wartość odżywcza:

193 kcal/18 g W/5 g B/11 g T

Warzywa i halloumi z grilla

Takie przekąski są idealne, szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Halloumi wystarczy pokroić na plastry, a cukinię i inne warzywa również w plastry i wymieszać w odrobinie oliwy i papryce wędzonej – SZTOSIK! ❤

Pamiętaj, żeby takie rzeczy grillować na tacce (jeśli grillujesz na grillu węglowym)

Deser z galaretką, mascarpone i owocami ❤

Kto powiedział, że na grillu nie może być propozycji słodkich? A ten deser nie dość, że jest nieziemski, to jeszcze łatwy w przygotowaniu! Posmakuje nawet dzieciom!

Składniki na 4 porcje

  • opakowanie galaretki (najlepiej bez cukru)
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu
  • 280 g owoców (u mnie truskawki)

Najpierw zrób galaretkę, najlepiej dzień wcześniej, aby stężała – przelej je do 4 naczyń. Mascarpone zmiksuj z erytrytolem, nałóż na galaretkę. Nałóż na wierzch pokrojone owoce.

Wartość odżywcza porcji:

341 kcal/25 g W/4 g B/25 g T

Nadziewane pieczarki na grilla ❤

Składniki na 8 pieczarek

  • 8 dużych pieczarek
  • 30 g sera feta
  • 0,5 łyżki jogurtu
  • 0,25 papryki
  • serek kanapkowy ziołowy 2 łyżki

Z pieczarek usuń nóżki. Fetę wymieszaj z jogurtem i połową pokrojonej papryki. Nałóż do 4 pieczarek. Serek kanapkowy wymieszaj z resztą papryki – nałóż do reszty pieczarek. Zgrilluj wszystkie pieczarki.

Sałatka z tortelloni

Składniki na porcje

  • 100 g tortelloni (u mnie z Lidla z ricottą i szpinakiem)
  • 60 g kukurydzy konserwowej
  • 20 g rukoli
  • 1/4 papryki
  • łyżka jogurtu
  • 1/4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Tortelloni ugotuj wg opakowania. Rukole poszatkuj, paprykę pokrój w kostkę, kukurydzę odsącz, wymieszaj wszystko. Jogurt wymieszaj z majonezem i dopraw pieprzem oraz solą. Gotowe!
.
Wartość odżywcza:
326 kcal/51 g W/10 g B/9 g T

I dodatek, czyli aromatyczna marynata do mięsa, warzyw czy tofu❤

Składniki (w moim przypadku na 2 ćwiartki z kurczaka):
✔️ łyżka miodu
✔️ łyżka oliwy
✔️ łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
✔️ łyżeczka słodkiej i wędzonej papryki
✔️ pół łyżeczki tymianku i czosnku (lub 1 ząbek przecisnięty przez praskę)
✔️ 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego i imbiru
✔️ sól, pieprz

 

Który z przepisów już znałeś, a który Cię zaskoczył?

Daj znać, jakie u Ciebie posiłki królują na grillu ❤

Marzena Kawka

Dietetyk kliniczny ze zdrowym podejściem do odżywiania. Przekazują żelazną zasadę w zdrowym odżywianiu: nie ma zakazów i nakazów a świadome decyzje na co  dzień. Pomagam zdrowo się odżywiać, budować zdrowe relacje z jedzeniem jak i odzyskać zdrowie oraz  dobre samopoczucie. Podkreślam jak ważne jest polubić się z jedzeniem, a emocje i wyrzuty sumienia odstawić na bok.

1 thought on “6 pomysłów na przekąski na grilla”

  1. Pingback: Dieta na wakacjach – jak ją utrzymać? – Dietetyk kliniczny mgr Marzena Kawka – Dietoterapia: Dietetyczna Kawka

Comments are closed.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty :(Powróć do sklepu