Lato weszło pełną parą, a co to oznacza? Wakacje, urlop i…. GRILL. O dziwo grill kojarzy się większosci z daniami cięzkimi i niezbyt zdrowymi, co poniekąd się z tym zgadzam. Grillowanie za pomocą dymu i ognia nie należy do zdrowych obróbek termicznych. Pewnie nie raz już słyszałeś o związkach rakotwórczych, które wtedy się wydzielają, już nie mówiąc, że takie potrawy, głównie mięsne są po prostu ciężkostrawne.
To oznacza, że trzeba zrezygnować z grilla i obejść się smakiem?
Oczywiście, że nie! Można zastosować wiele zabiegów, które pomogą Ci sprawić, że nie skończysz z niestrawnością po grillu, jak i po prostu z tym nie przesadzać ☺ Jak wiadomo, tylko dawka czyni truciznę!
- Jeżeli masz możliwość wybierz grill elektryczny i smaż bez dodatku tłuszczu.
- Jeśli już decydujesz się na mięso z grilla, wybieraj bardziej drób, lub chudsze części czerwonego mięsa. Masz ochotę na karkóweczkę? Okej, nie ma problemu, ale postaraj się zjeść mniejszą porcje i nie stawiać na tego rodzaju mięsa zbyt często.
- Postaw na lekkie dodatki do mięsa! Jako, że tak obrobione mięso może siąść na żołądek to postaw na lekkie przekąski, które prezentuje poniżej!
- Zamień gazowane, słodkie napoje na smakową wodę czy domową lemoniadę!
- Uważaj z alkoholem! Ja wiem, piwko do grilla tak idealnie pasuje! Okej, ale wybierz jedno nie 3 😉 I uważaj na alkoholowe drinki, są zdradzieckie: łatwo wchodzą, zwiększają apetyt i potrafią być kaloryczne!
- Ruszaj się! Grill nie musi być wcale spędzony na siedząco, może być aktywny! Jeśli spędzasz go z dziećmi, to się z nimi pobaw! Staraj się dużo chodzić, stać lub wykonywać inny ruch ☺ Wbrew pozorom aktywność fizyczna usprawnia nasze trawienie 🙂
- A jeśli już dopadnie Cię niestrawność, nie przechodź na detoksy, a zainwestuj w naturalne zioła, herbatki, które wesprą Cię w trawieniu
Łap 5 pomysłów na przekąski grillowe!

LEMONIADA ARBUZOWA (składniki na 1,5 l naczynie – 6 szklanek 250ml)
- 1 kg miąższu arbuza (ok. połowa dużego arbuza)
- 2 garści mięty (można pominąć, ale z miętą jest lepszy smak)
- 500 ml wody niegazowanej
- limonka
- 0,5 cytryny
- kostki lodu
Z limonki i cytryny wyciśnij sok. Wszystkie składniki, oprócz kostek lodu, zblenduj. Podawaj z kostkami lodu. Najlepiej, aby arbuz był słodki.
Wartość odżywcza jednej szklanki lemoniady to tylko 56 kcal! A jest przepyszna!

Sałatka z rukolą, serem feta i arbuzem (składniki na porcje)
- 175 g arbuza
- 30 g sera feta
- 20 g rukoli (garść)
- 5 g oliwy (łyżeczka)
- 4 g miodu (0,5 łyżeczki)
- łyżeczka cytryny
- pieprz
Arbuza pokrój w kostkę, ser feta rozdrobnij. Do miski dodaj porozrywaną rukolę, do niej arbuza i fetę, wymieszaj. Oliwę połącz z cytryną, miodem i pieprzem – dodaj do sałatki. I gotowe!
Wartość odżywcza:
193 kcal/18 g W/5 g B/11 g T

Warzywa i halloumi z grilla
Takie przekąski są idealne, szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Halloumi wystarczy pokroić na plastry, a cukinię i inne warzywa również w plastry i wymieszać w odrobinie oliwy i papryce wędzonej – SZTOSIK! ❤
Pamiętaj, żeby takie rzeczy grillować na tacce (jeśli grillujesz na grillu węglowym)

Deser z galaretką, mascarpone i owocami ❤
Kto powiedział, że na grillu nie może być propozycji słodkich? A ten deser nie dość, że jest nieziemski, to jeszcze łatwy w przygotowaniu! Posmakuje nawet dzieciom!
Składniki na 4 porcje
- opakowanie galaretki (najlepiej bez cukru)
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu
- 280 g owoców (u mnie truskawki)
Najpierw zrób galaretkę, najlepiej dzień wcześniej, aby stężała – przelej je do 4 naczyń. Mascarpone zmiksuj z erytrytolem, nałóż na galaretkę. Nałóż na wierzch pokrojone owoce.
Wartość odżywcza porcji:
341 kcal/25 g W/4 g B/25 g T

Nadziewane pieczarki na grilla ❤
Składniki na 8 pieczarek
- 8 dużych pieczarek
- 30 g sera feta
- 0,5 łyżki jogurtu
- 0,25 papryki
- serek kanapkowy ziołowy 2 łyżki
Z pieczarek usuń nóżki. Fetę wymieszaj z jogurtem i połową pokrojonej papryki. Nałóż do 4 pieczarek. Serek kanapkowy wymieszaj z resztą papryki – nałóż do reszty pieczarek. Zgrilluj wszystkie pieczarki.

Sałatka z tortelloni
Składniki na porcje
- 100 g tortelloni (u mnie z Lidla z ricottą i szpinakiem)
- 60 g kukurydzy konserwowej
- 20 g rukoli
- 1/4 papryki
- łyżka jogurtu
- 1/4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Tortelloni ugotuj wg opakowania. Rukole poszatkuj, paprykę pokrój w kostkę, kukurydzę odsącz, wymieszaj wszystko. Jogurt wymieszaj z majonezem i dopraw pieprzem oraz solą. Gotowe!
.
Wartość odżywcza:
326 kcal/51 g W/10 g B/9 g T

I dodatek, czyli aromatyczna marynata do mięsa, warzyw czy tofu❤
Składniki (w moim przypadku na 2 ćwiartki z kurczaka):
✔️ łyżka miodu
✔️ łyżka oliwy
✔️ łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
✔️ łyżeczka słodkiej i wędzonej papryki
✔️ pół łyżeczki tymianku i czosnku (lub 1 ząbek przecisnięty przez praskę)
✔️ 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego i imbiru
✔️ sól, pieprz
Który z przepisów już znałeś, a który Cię zaskoczył?
Daj znać, jakie u Ciebie posiłki królują na grillu ❤

Marzena Kawka
Dietetyk kliniczny ze zdrowym podejściem do odżywiania. Przekazują żelazną zasadę w zdrowym odżywianiu: nie ma zakazów i nakazów a świadome decyzje na co dzień. Pomagam zdrowo się odżywiać, budować zdrowe relacje z jedzeniem jak i odzyskać zdrowie oraz dobre samopoczucie. Podkreślam jak ważne jest polubić się z jedzeniem, a emocje i wyrzuty sumienia odstawić na bok.
Pingback: Dieta na wakacjach – jak ją utrzymać? – Dietetyk kliniczny mgr Marzena Kawka – Dietoterapia: Dietetyczna Kawka