3 pomysły na lekkie kolacje

Często słyszę: ” Marzena, a co jeść na kolacje?”. Gdy zapytałam Was jakich pomysłów i inspiracji potrzebujecie, często padała odpowiedź o kolacje. Też tak masz? Wstajesz rano, w pełni energii, bez problemu robisz sobie pyszne śniadanko, a im bliżej wieczora tym już Twoje zasoby energii kierują się ku zeru i jak zwykle na kolacje ląduje jakaś kanapka, albo niezdrowa przekąska.

Dlatego znów przychodzę ja, cała na biało, stawiając czoła Waszym potrzebom i prezentuję inspiracje na lekkie kolacje! ☺

Łap 3 pomysły na lekkie kolacje!

ZUPA KREM KALAFIOROWO-SEROWA (składniki na 2 porcje)

  •  400 g kalafiora
  •  ziemniak (ok. 75 g)
  •  50 g parmezanu tartego
  •  15 g oliwy
  •  2 ząbki czosnku
  •  sól, pieprz, kmin rzymski
  •  woda/bulion

Ziemniaki i kalafior pokroić na mniejsze kawałki, a czosnek na plastry. Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić warzywa z czosnkiem, podsmażyć kilka minut. Wlać wrzątek (3 szkl na 2 porcje) lub bulion (albo wodę z suszonymi warzywami lub koncentrat bulionu). Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15-20 minut do miękkości warzyw. Dodaj ser i zblenduj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i kminem, wymieszaj.

Zupę można podać z pestkami dyni lub słonecznika albo z grzankami.

Wartość odżywcza:

258 kcal/22 g W/12 g B/15 g T/ niski IG

SAŁATKA Z SEREM PLEŚNIOWYM (składniki na porcje)

  •  20 g rukoli
  • 4 szt pomidorków koktajlowych
  • 30 g sera pleśniowego (u mnie złocisty)
  • 0,25 szt ogórka
  • 5 g kiełków
  • łyżka (10 g) pestek słonecznika
  • 0,5 łyżeczki (6g) miodu
  • łyżka (10g) oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Rukolę porozrywaj i ułóż na talerzu. Dodaj kiełki, pokrojone pomidory i ogórka. Na wierzch dodaj porozrywany ser pleśniowy. Posyp wszystko pestkami. Oliwę wymieszaj z miodem, cytryną i przyprawami. Polej nią sałatkę.

Wartość odżywcza:

298 kcal/12 g W/9 g B/24 g T/ niski IG

KLUSKI LENIWE NA SŁODKO (składniki na 2 porcje)

  •  250 g twarogu chudego
  • 1 szt jajka
  • 65 g mąki ryżowej
  • 250 g owoców (u mnie mrożone owoce leśne) + łyżka słodzidła (u mnie erytrytol)

Z jednej porcji wychodzi ok. 7 większych klusek.

Twaróg wymieszaj z jajkiem, następnie dodaj mąkę i odrobinę soli i ponownie dokładnie wymieszaj. Zagotuj wodę w garnku. A w międzyczasie mrożone owoce włóż do rondla wraz z słodzidłem (UWAGA, cukier podniesie kaloryczność) i podgrzej – jeśli masz świeże owoce to zblenduj je wraz z słodzidłem na mus.

Z masy twarogowej wyjmij połowę (1 porcje), uformuj na blacie, desce czy stolnicy wałek, spłaszcz go i pokrój na kluski. Włóż kluski do gotującej się wody i gotuj do momentu wypłynięcia. Zrób to samo z resztą. Jeżeli kluski robisz tylko dla siebie, zostaw drugą porcje np. na śniadanie. Kluski podawaj z musem owocowym.

Wartość odżywcza porcji:

328 kcal/38 g W/29 g B/4 g T/ niski IG

Podobają Ci się takie przepisy? Chcesz więcej? To daj znać w komentarzu lub do mnie na priv jakie jeszcze pomysły czy inspiracje na zdrowe i pyszne posiłki chętnie przygarniesz!

Marzena Kawka

Dietetyk kliniczny ze zdrowym podejściem do odżywiania. Przekazują żelazną zasadę w zdrowym odżywianiu: nie ma zakazów i nakazów a świadome decyzje na co  dzień. Pomagam zdrowo się odżywiać, budować zdrowe relacje z jedzeniem jak i odzyskać zdrowie oraz  dobre samopoczucie. Podkreślam jak ważne jest polubić się z jedzeniem, a emocje i wyrzuty sumienia odstawić na bok.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pusty :(Powróć do sklepu